15/04/2022

Ολοκληρώθηκε η ονοματοδοσία του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών Θεραπειών, «Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο», στο Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Εργαστήριο Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών Θεραπειών, «Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο», Κλινική Αιματολογική και Λεμφωμάτων Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2021 –  Παρουσία του Διοικητή κ. Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, μελών της Διοίκησης του Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», μελών της οικογένειας Γ. Δαυίδ και του κ. Clemente Pinedo, Προέδρου και ιδρυτικού μέλους του Φιλανθρωπικού Σωματείου AURORA, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών Θεραπειών, «Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο», που λειτουργεί στην Κλινική Αιματολογική και Λεμφωμάτων Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών, του Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Το σωματείο AURORA, ιδρύθηκε στη μνήμη της Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο και εστιάζει στην καταπολέμηση των αιματολογικών νοσημάτων.

Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών Θεραπειών, αποτελεί σημαντική δωρεά στη μνήμη της Νίκολα Δαυίδ- Πινέδο και έμπνευση για την ίδρυση της AURORA, καθώς και ένα ουσιαστικό βήμα προόδου στην θεραπεία κατά των αιματολογικών καρκίνων και ειδικά για την αντιμετώπιση ασθενών σε προχωρημένο στάδιο. Χάρη στην εν λόγω δωρεά, «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ένα από τα εμβληματικά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αποτέλεσε το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα, από τα συνολικά 4, που έλαβε πιστοποίηση για την εφαρμογή της πρωτοποριακής θεραπείας με κύτταρα CAR-T, μια μορφή ανοσοθεραπείας που στοχεύει ειδικά στα καρκινικά κύτταρα.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Διοικητής του Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»  κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Κυττάρων και Κυτταρικών Θεραπειών της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών της Αιματολογικής Κλινικής & Λεμφωμάτων,  «Νίκολα – Δαυίδ Πινέδο». Εκ μέρους του Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά  το σωματείο «AURORA»,  το οποίο από το 2018 στέκεται δίπλα σε όλους τους αιματολογικούς ασθενείς και  μοιραζόμαστε κοινούς στόχους  για βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα. Χάρη στη στήριξη αυτή, το νοσοκομείο μας ήταν το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας που εφάρμοσε την ελπιδοφόρα αυτή μέθοδο και ένα από τα 4 συνολικά ελληνικά νοσοκομεία που την εφαρμόζουν».

Ο  Clemente Pinedo, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ AURORA ανέφερε: «Η AURORA στοχεύει να συμβάλλει στο να καταστήσει την λευχαιμία και τα υπόλοιπα συναφή αιματολογικά νοσήματα 100% ιάσιμα. Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά. Ελπίζουμε ότι μέσω του εξειδικευμένου εξοπλισμού που δωρίσαμε στη μνήμη της Νίκολα στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Αιμοποιητικών Μοσχευμάτων και Κυτταρικών θεραπειών, θα συμβάλλουμε ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που δοκιμάζονται από τα αιματολογικά νοσήματα, να ενισχύσουμε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσα από καινοτόμα εργαλεία και νέες θεραπευτικές επιλογές και κυρίως να είμαστε κοντά σε όσους χρειάζονται ανακούφιση και ελπίδα». 

Η χρηματοδότηση νοσοκομείων που αποσκοπεί στην απόκτηση του πιο προηγμένου εξοπλισμού και νέων θεραπευτικών μεθόδων σε κορυφαία νοσοκομεία είναι ένας βασικός τρόπος υποστήριξης τόσο των ασθενών όσο και του ιατρικού προσωπικού και κεντρικός πυλώνας του έργου της AURORA. Επιπλέον, ο οργανισμός εστιάζει στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, μέσα από τη χρηματοδότηση επιστημονικών, ερευνητικών έργων και την παροχή επιχορηγήσεων έρευνας που επιταχύνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης θεραπείας για τη λευχαιμία, το λέμφωμα και άλλες κακοήθεις ασθένειες του αίματος, όπως η ερευνητική  επιχορήγηση για διετές ερευνητικό πρόγραμμα του Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» το 2020.

Παράλληλα, προσφέρει δωρεάν διαμονή σε ασθενείς με χαμηλό εισόδημα των οποίων η κύρια κατοικία είναι εκτός Αθήνας, συνδυάζοντας τη φιλοξενία με μια σειρά υπηρεσιών που βοηθούν τους ασθενείς και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη περίοδο μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Μέχρι το τέλος του 2021, η AURORA, προγραμματίζει να προσφέρει στέγη σε ασθενείς και στην Πάτρα.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ψυχολογικής ενδυνάμωσης κατά την περίοδο της θεραπείας, η AURORA βρίσκεται στο πλευρών των ασθενών προσφέροντας δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

 

Σχετικά με την θεραπεία CAR-T

Τα CAR T λεμφοκύτταρα αποτελούν την πιο καινοτόμο κυτταρική θεραπεία για ασθενείς με δυσίατες λεμφικές κακοήθειες από Β λεμφοκύτταρα. Στο εγγύς μέλλον οι ενδείξεις των CAR T λεμφοκυττάρων θα επεκταθούν και σε άλλες αιματολογικές κακοήθειες, καθώς και σε συμπαγείς όγκους.

 Πρόκειται για αυτόλογα λεμφοκύτταρα του ασθενή, τα οποία, αφού τροποποιηθούν γενετικά, αποκτούν ισχυρή αντινεοπλασματική δράση. Όταν χορηγούνται ενδοφλέβια στον ασθενή, αναγνωρίζουν τον όγκο και τον καταστρέφουν, προσφέροντας σημαντική πιθανότητα ίασης σε κακοήθειες που είναι ανθεκτικές σε όλες τις συμβατικές θεραπείες.

Στην Ελλάδα εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2020, σε διαπιστευμένες μονάδες μεταμόσχευσης μυελού. Συγκεκριμένα, για ενήλικες, στον «Ευαγγελισμό» στην Αθήνα και στο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, και για παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Σχετικά με την ΜΚΟ AURORA

Η ΑURORA ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 στη μνήμη της Νίκολα Δαυίδ Pinedo με στόχο να βελτιώσει τη φροντίδα που παρέχεται στους ασθενείς, να προσφέρει στήριξη στις οικογένειές τους, να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών, να ενισχύσει τα ειδικευμένα ιατρικά κέντρα στην Ελλάδα και αλλού και να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της ογκοαιματολογίας, προάγοντας σταθερά τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας 

You may also like
Related posts